Skip to main content

Συχνές Ερωτήσεις

Φυσικό Αέριο

Ιδιότητες Φυσικού Αερίου

Ποιες είναι οι ιδιότητες του φυσικού αερίου;

– Είναι φυσικό προϊόν.
– Είναι ελαφρύτερο του αέρα και άρα σε περίπτωση διαρροής συγκεντρώνεται εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο έκρηξης.
– Είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση διαρροής.
– Δεν είναι τοξικό.
– Λόγω της σύστασης του κατά την καύση του έχει τη μικρότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα.

Χρήσεις Φυσικού Αερίου

Ποιες είναι οι χρήσεις του Φυσικού αερίου;

Το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές ενέργειας και να χρησιμοποιηθεί για:
– Θέρμανση χώρων
– Παροχή ζεστού νερού χρήσης
– Παραγωγή ατμού
– Μαγείρεμα
– Ψήσιμο
– Συμπαραγωγή (ταυτόχρονη παραγωγή θερμικής/ψυκτικής & ηλεκτρικής ενέργειας)
– Κλιματισμό
– Πλήθος επαγγελματικών χρήσεων (στεγνοκαθαριστήρια, φανοποιεία, χρυσοχοεία κ.α)
– Παραγωγή προϊόντων στη βιομηχανία

Είναι εύκολο στη χρήση;

Ναι, είναι εύκολο στη χρήση, εύκολο στην εγκατάσταση, άνετο και αξιόπιστο. Το φυσικό αέριο έρχεται στο σπίτι σας μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο και είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή όποτε το χρειάζεστε και στα σημεία ακριβώς που το χρειάζεστε (λεβητοστάσιο, κουζίνα, μπάνιο). Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή, εσείς δεν έχετε παρά μόνο να ανοίγετε το διακόπτη κάθε φορά που το χρειάζεστε.

Πόσο επικίνδυνο είναι όταν χρησιμοποιείς Φυσικό Αέριο για πρώτη φορά και δεν ξέρεις;

Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω από το εγκαταστημένο δίκτυο. Ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή, η συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά.

Μπορώ να επιλέξω να χρησιμοποιώ το Φυσικό αέριο μόνο για το κλιματιστικό;

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου και για κλιματισμό. Υπάρχουν ειδικές συσκευές οι οποίες το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται για ψύξη και το χειμώνα για θέρμανση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε σχετικούς αντιπροσώπους.

Πλεονεκτήματα Φυσικού Αερίου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου;

– Το φυσικό αέριο αποτελεί διαχρονικά την πιο οικονομική επιλογή για το καταναλωτή και τη καλύτερη ενεργειακή επένδυση σε βάθος χρόνου προσφέροντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς όλα τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο και ηλεκτρικό ρεύμα).
– Οι συσκευές ΦΑ έχουν υψηλότερη απόδοση, εύκολη και χαμηλότερου κόστους συντήρηση.
– Ακρίβεια στη μέτρηση της κατανάλωσης.
– Πληρωμή λογαριασμού μετά την κατανάλωση.
– Μη απαίτηση δεξαμενής καυσίμου.
– Σταθερή διαθεσιμότητα μέσα από το εγκατεστημένο δίκτυο και αμεσότητα στη χρήση.
– Περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο.
– Προσφέρει πλήρη αυτονομία. Με χρήση αυτόνομων επίτοιχων λεβήτων σε κάθε διαμέρισμα παράγοντας μόνο θέρμανση ή θέρμανση ΚΑΙ ζεστό νερό. Τοποθετόντας ένα μετρητή Φ.Α. σε κάθε διαμέρισμα πληρώνεις όσο καταναλώνεις.

Γιατί να αλλάξω σε φυσικό αέριο;

Γιατί το ΦΑ:
– Προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι των άλλων καυσίμων
– Προσφέρει ασύγκριτη ευκολία και άνεση
– Είναι το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο
– Είναι ασφαλές από τη φύση του

Θέματα Τεχνικής Φύσεως

Τι είναι ο μετρητής; Τι κάνει; Πώς λειτουργεί;

Ο μετρητής είναι μια διάταξη που τοποθετείται στο ακίνητο του καταναλωτή προκειμένου να μετράει τον όγκο του παρεχόμενου ΦΑ. Η μέτρηση της καταναλωθείσας ποσότητας ΦΑ πραγματοποιείται περιοδικά όπου καταγράφεται η ένδειξη του μετρητή. Η εταιρία διατηρεί αρχείο των περιοδικών ενδείξεων του μετρητή.

Τι είναι ο ρυθμιστής; Τι κάνει; Πώς λειτουργεί;

Ο ρυθμιστής είναι μια διάταξη η οποία ρυθμίζει και συγκεκριμένα μειώνει την πίεση του ΦΑ σε μια προκαθορισμένη τιμή και τη διατηρεί στα επιτρεπτά όρια ανάλογα με τη μέγιστη επιτρεπτή πίεση βάσει του είδους της χρήσης. Χρησιμοποιείται στα δίκτυα με πίεση λειτουργίας 4 bar για να μειώσει την πίεση στα 23mbar.

Θέματα Ασφαλείας

Ασφάλεια Χρήσης Φυσικού Αερίου

Είναι ασφαλές;

Είναι ασφαλές. Σε αυτό συμβάλλουν: η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων ΦΑ, και οι έλεγχοι που γίνονται από την ΕΔΑ Αττικής.

Εκρήγνυται το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. Η σχεδίαση και η κατασκευή της Εσωτερικής Εγκατάστασης από Υπεύθυνους Μηχανικούς και Πιστοποιημένους Τεχνικούς (όπως προτείνει η ΕΔΑ Αττικής), η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από την ΕΔΑ Αττικής, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. Επιπλέον των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει η πιθανότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.).

Σε τι διαφέρει από το υγραέριο;

Το ΦΑ είναι κυρίως μεθάνιο ενώ το υγραέριο είναι βαρύτεροι υδρογονάνθρακες. Αυτή η διαφορά κάνει το ΦΑ ελαφρύτερο του αέρα ενώ το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, που σημαίνει ότι σε τυχόν διαφυγή το υγραέριο συγκεντρώνεται χαμηλά με κίνδυνο έκρηξης. Το ΦΑ φτάνει στο σπίτι σας και στα σημεία ακριβώς που το χρειάζεστε (κουζίνα, μπάνιο, κλπ.) με δίκτυα χαμηλής πίεσης και δεν αποθηκεύεται σε μπουκάλες όπως το υγραέριο.

Πόσο επικίνδυνο είναι όταν χρησιμοποιείς την πρώτη φορά φυσικό αέριο που δεν ξέρεις;

Το ΦΑ είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων. Επομένως ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά.

Ασφάλεια από συσκευές φυσικού αερίου

Σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα της συσκευής, ο ειδικός μηχανισμός που διαθέτουν οι συσκευές φυσικού αερίου διακόπτει αυτόματα την παροχή του. Επιπλέον μπορεί να τοποθετηθεί ειδικός ανιχνευτής φυσικού αερίου στο χώρο με αυτοματισμό διακοπής της παροχής του.

Ασφάλεια Χρήσης Δικτύου Φυσικού Αερίου

Κατασκευή – λειτουργία δικτύου

Τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική πραγματοποιούνται βάσει σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών. Η λειτουργία του δικτύου παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα (SCADA) στο σύγχρονο κέντρο ελέγχου της εταιρείας. Επιπλέον γίνονται προληπτικοί και συστηματικοί επιτόπιοι έλεγχοι καλής λειτουργίας από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Κατά πόσο τα δίκτυα φυσικού αερίου παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού;

Τα δίκτυα φυσικού αερίου κατασκευάζονται από αγωγούς πολυαιθυλενίου, δηλαδή από υλικό εύκαμπτο, οπότε η ίδια η ελαστικότητά του επιτρέπει να ακολουθεί τις μετακινήσεις της γης την ώρα του σεισμού, άρα να μην παρουσιάζει ζημιές, πράγμα που έχει παρατηρηθεί ως συμπεριφορά και στα δίκτυα διεθνώς. Τρανταχτό παράδειγμα ο τελευταίος σεισμός του 1999 στην Αττική κατά τον οποίο δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή ζημιά στα δίκτυα φυσικού αερίου. Σχετικά με τα χαλύβδινα δίκτυα, έχουν τηρηθεί πιστά οι αυστηρές προδιαγραφές στην κατασκευή, ενώ μερικά από αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού το 1999 και η συμπεριφορά τους ήταν άριστη. Τα χαλίβδινα δίκτυα ΧΠ επίσης δοκιμάστηκαν από τον ίδιο σεισμό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από νεότερης τεχνολογίας δίκτυο (PE). Επιπλέον, στις συνδέσεις των καταναλωτών με τα δίκτυα 4 bar, τοποθετείται στον παροχετευτικό αγωγό βαλβίδα αυτόματης διακοπής της ροής (flow-limitor) σε περίπτωση που υπάρξει μέσα στον αγωγό ροή μεγαλύτερη από την καθορισμένη, καθώς και βαλβίδα αποκοπής στο ρυθμιστή (shut-off).

Ασφάλεια Εσωτερικών Εγκαταστάσεων

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου είναι πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με την κατασκευή τους και διασφαλίζεται καθώς ακολουθούνται οι προδιαγραφές του εθνικού Κανονισμού και γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι και δοκιμές από τους ίδιους τους εγκαταστάτες αλλά και την ΕΔΑ Αττικής πριν την αεριοδότηση της εγκατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κανονισμός προβλέπει επιπλέον διατάξεις ασφαλείας ενώ είναι προαιρετική η χρήση τους στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Ποια είναι τα είδη ασφαλείας που μπορεί κανείς να επιλέξει;

Υπάρχουν ειδικές διατάξεις ασφαλείας έναντι διαρροής φυσικού αερίου, έναντι σεισμού και έναντι μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

Τι προβλέπεται για την ασφάλεια έναντι διαρροής φυσικού αερίου;

Ο Εθνικός Κανονισμός προδιαγράφει υλικά, εξαρτήματα και κολλήσεις/ συνδέσεις αυτών ώστε να διασφαλίζεται η στεγανότητα των εγκαταστάσεων. Προαιρετικά ή και υποχρεωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί διάταξη ανίχνευσης διαρροής του φυσικού αερίου.

Τι συστήματα ασφαλείας υπάρχουν έναντι σεισμού;

Πρόκειται είτε για ανεξάρτητους ανιχνευτές (ηλεκτρονική αντισεισμική βαλβίδα) που τοποθετούνται σε δομικό σημείο του σπιτιού και δίνουν σήμα σε ηλεκτροβάνα για τη διακοπή της παροχής είτε για συστήματα ενσωματωμένα στην εσωτερική εγκατάσταση (μηχανική αντισεισμική βαλβίδα) που επίσης διακόπτουν αυτόματα την παροχή σε περίπτωση σεισμού.

Τι συστήματα ασφαλείας υπάρχουν έναντι μονοξειδίου του άνθρακα;

Το μονοξείδιο του άνθρακα δεν είναι συστατικό του φυσικού αερίου και δεν τίθεται θέμα προβλήματος σε περίπτωση διαρροής του φυσικού αερίου αλλά μόνο σε περίπτωση προβληματικής καύσης ή προβληματικής απαγωγής καυσαερίων, όπως συμβαίνει σε όλα τα καύσιμα και πολύ λιγότερο στα αέρια καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο και το υγραέριο. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει προαιρετικά τη χρήση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα αν χρησιμοποιεί παλιά καμινάδα με πρόβλημα ελκυσμού.

Πώς πράγματι ξέρω ότι οι εργασίες στο σπίτι μου γίνονται με ασφάλεια;

Εξειδικευμένοι μηχανικοί, αδειοδοτημένοι υδραυλικοί εγκαταστάτες και αδειοδοτημένοι τεχνικοί καυστήρων αναλαμβάνουν την κατασκευή και ρύθμιση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου εκτός και εντός του κτιρίου. Ο κανονισμός εσωτερικής εγκατάστασης που εφαρμόζει η ΕΔΑ Αττικής είναι εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και που εφαρμόζεται στη Δυτική Ευρώπη. Πριν την έναρξη παροχής φυσικού αερίου, πραγματοποιείται πάντα τελικός έλεγχος της εγκατάστασης από τους τεχνικούς επιθεωρητές της ΕΔΑ Αττικής.

Τι μπορεί να διαπιστωθεί από τις δοκιμές της Εσωτερικής Εγκατάστασης;

Από τις δοκιμές Εσωτερικής Εγκατάστασης μπορεί να διαπιστωθεί η αντοχή και στεγανότητα των σωληνώσεων της παροχής ΦΑ ώστε να κριθεί η Εγκατάσταση ότι μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και να παροχετεύει τον όγκο ΦΑ που ορίζεται από τη μελέτη.

Έκτακτες Ανάγκες

Διαρροή Φυσικού Αερίου

Τι γίνεται σε περίπτωση που την περίοδο που απουσιάζω από το σπίτι μου διαπιστωθεί διαρροή φυσικού αερίου;

Σε περίπτωση που απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σκόπιμο να κλείνετε το διακόπτη που βρίσκεται μετά το μετρητή. Αν δεν κλείσετε τη βάνα και διαπιστωθεί διαρροή στην εσωτερική σας εγκατάσταση τότε θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΔΑ Αττικής ώστε τεχνικοί του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης να έρθουν και να αποκόψουν την παροχή από τη βάνα πριν από το μετρητή (φρεάτιο). Στην περίπτωση που υπάρχουν ηλεκτροβάνες στην εσωτερική εγκατάσταση τότε γίνεται αυτόματη διακοπή παροχής φυσικού αερίου.

Αν διαπιστώσω διαρροή φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει διαρροή σε όλη την πολυκατοικία ή μόνο στο δικό μου διαμέρισμα;

Εξαρτάται από την περίπτωση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η ΕΔΑ Αττικής και να διακόπτεται η παροχή κεντρικά.

Μου μυρίζει αέριο τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει:

o Να σβήσετε άμεσα τυχόν αναμμένο τσιγάρο ή άλλες πηγές θερμότητας.
o Να ανοίξετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου. Το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και θα διαφύγει στην ατμόσφαιρα.
o Να κλείσετε την κεντρική βάνα παροχής αερίου και τους διακόπτες όλων των συσκευών φυσικού αερίου.
o Να ενημερώσετε το Κέντρο Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης (Κ.Ε.Α.Ε.) της ΕΔΑ Αττικής 800-111-1330 & 210-3406600 ή το τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133.
o Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, χτυπήσετε την πόρτα και όχι το κουδούνι του διαμερίσματός του.

Δεν πρέπει:

1. Να χρησιμοποιήσετε σπίρτα, αναπτήρα ή άλλη εστία φλόγας.
2. Να προκαλέσετε σπινθήρα. Θυμηθείτε ότι δεν είναι πάντα ορατός, αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και αν καλέσετε το ασανσέρ, αν χρησιμοποιήσετε συσκευή τηλεφώνου, αν πατήσετε ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό διακόπτη ή και αν ανάψετε ένα φακό.

Τιμολόγια – Λογαριασμοί

Πως προκύπτει η τιμή του φυσικού αερίου;

Από 1η Οκτωβρίου 2011 η ΕΔΑ Αττικής εφαρμόζει τη νέα τιμολογιακή πολιτική που βασίζεται πλέον στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η τιμή χρέωσης ενέργειας του φυσικού αερίου αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Στην τιμή αυτή θα προστίθεται ένα σταθερό περιθώριο διανομής καθώς και οι επιβαλλόμενοι από την Ελληνική πολιτεία φόροι (ΔΕΤΕ, ΦΠΑ, ΕΦΚ, κλπ.).

Τιμή Πώλησης Φυσικού Αερίου = Κόστος προμήθειας Φ.Α. + Περιθώριο Διανομής ΕΔΑ Αττικής + Φόροι

Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ισχύει για τις καταναλωθείσες ποσότητες από 1/10/2011 και έπειτα, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου μέχρι και την τιμή Σεπτεμβρίου 2011 έχουν προκύψει βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ανταγωνιστικών καυσίμων.

Τιμολογιακή Πολιτική ΕΔΑ Αττικής

Πως διαμορφώνεται η τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής για τον οικιακό τομέα;

Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής όλοι οι οικιακοί καταναλωτές έχουν ένα ενιαίο τιμολόγιο για τις χρήσεις του φυσικού αερίου: μαγείρεμα, ζεστό νερό και θέρμανση. Το ενιαίο τιμολόγιο ισχύει για όλη τη διάρκεια του έτους και ονομάζεται ΟΙΚΙΑΚΟ.

Πως διαμορφώνεται η τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής για τον κλιματισμό με ΦΑ (ψύξη / θέρμανση / παραγωγή ζεστού νερού από την ίδια συσκευή);

Για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ υπάρχει ειδικό τιμολόγιο και εκπτώσεις. Ειδικά για το τιμολόγιο της ψύξης/ θέρμανσης/ παραγωγής ζεστού νερού που επιτυγχάνεται από ειδικό εξοπλισμό κατανάλωσης φυσικού αερίου (μηχάνημα απορρόφησης ή αντλία θερμότητας αερίου), ισχύει το ειδικό τιμολόγιο στο οποίο εφαρμόζεται σημαντική έκπτωση και είναι χαμηλότερο από όλα τα τιμολόγια. Σε περίπτωση μικτής χρήσης κλιματισμού και άλλων χρήσεων (λέβητας, κουζίνα, κλπ.) η χρέωση θα γίνεται αντίστοιχα με την εγκατεστημένη ισχύ. Η τιμή του φυσικού αερίου στο τιμολόγιο κλιματισμού υπολογίζεται σε μηνιαία βάση.

Πως διαμορφώνεται η τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής για τον επαγγελματικό τομέα;

Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής όλοι οι επαγγελματίες-εμπορικοί καταναλωτές έχουν ένα ενιαίο τιμολόγιο για τις χρήσεις του φυσικού αερίου. Το ενιαίο τιμολόγιο ισχύει για όλη τη διάρκεια του έτους και ονομάζεται ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ.

Για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ υπάρχει ειδικό τιμολόγιο και εκπτώσεις.

Πως ελέγχεται η τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής;

Η τιμολογιακή πολιτική της ΕΔΑ Αττικής υποβάλλεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) κάθε έτος.

Τι είναι η «χρέωση ενέργειας»;

Είναι το αναλογικό κόστος (σε €) με το οποίο επιβαρύνεται ο καταναλωτής και αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας. Η μέτρηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου γίνεται περίπου κάθε 60 μέρες και η κατανάλωση του φυσικού αερίου (σε κυβικά μέτρα) επιμερίζεται στους μήνες της περιόδου καταμέτρησης αναλογικά με βάση τον αριθμό των ημερών κάθε μήνα που περιέχεται σε αυτή. Για κάθε μήνα υπολογίζεται η αξία του φυσικού αερίου σε ευρώ (€).

Τι είναι «χρέωση ισχύος»;

Είναι το πάγιο κόστος (σε €) με το οποίο επιβαρύνεται ο καταναλωτής, αντιστοιχεί σε 60 ημερολογιακές μέρες και εξαρτάται από το εγκατεστημένο φορτίο των συσκευών του καταναλωτή.

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου

Διαδικασίες

Σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού εγκριθεί η τελική μελέτη από την ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ειδικό συνεργείο της Cosmoaerion επιβλέπει και συντονίζει τις εργασίες εγκατάστασης του δικτύου, με εξαρτήματα και εξοπλισμό άριστης ποιότητας από τους πιο φημισμένους και έγκυρους ευρωπαϊκούς οίκους, που υπογράφουν την εγγύηση για μια αξιόπιστη και απόλυτα ασφαλή εγκατάσταση.

Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου και σύνδεση με αυτό

Τι εργασίες απαιτούνται στο σπίτι/κατάστημά μου; Στην πολυκατοικία μου;

Ανάλογα με τη χρήση και την περίπτωση.
Η ΕΔΑ Αττικής είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση μέχρι και το μετρητή αερίου. Για το υπόλοιπο τμήμα μετά το μετρητή ως και τις συσκευές κατανάλωσης ΦΑ (εσωτερική εγκατάσταση) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο εγκαταστάτη και σε αντιπροσώπους συσκευών ΦΑ της αρεσκείας σας. Οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες της ΕΔΑ Αττικής είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις.
Αν η πολυκατοικία διαθέτει κεντρικό λέβητα – καυστήρα, με ή χωρίς σύστημα αυτόνομης θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα, η μετατροπή σε θέρμανση φυσικού αερίου είναι απλή:
1. H ΕΔΑ Αττικής συνδέει την πολυκατοικία με το υπόγειο δίκτυο του φυσικού αερίου που περνάει από το δρόμο και τοποθετεί το μετρητή.
2. Ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου χωρίς απαραίτητα να απαιτείται αλλαγή λέβητα εκτός αν ο λέβητας είναι παλιός.
3. Ο μετρητής συνδέεται με τον καυστήρα με σωληνώσεις.
Δε χρειάζεται να αλλαχθούν οι σωληνώσεις νερού και θέρμανσης, τα σώματα του καλοριφέρ ή οτιδήποτε άλλο από την εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης.

Πόσο γρήγορα γίνεται η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου;

H σύνδεση του ακινήτου ενός καταναλωτή λιανικής με το δίκτυο του φυσικού αερίου, στην περίπτωση που υπάρχει δίκτυο στη διεύθυνσή του, γίνεται εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και πληρωμής των τελών σύνδεσης και εγγύησης και αφού έχει προηγηθεί η αίτηση σύνδεσης και η έγκρισή της.
Η ταχύτητα έναρξης παροχής φυσικού αερίου εξαρτάται από το χρόνο ετοιμότητας της εσωτερικής εγκατάστασης.

Ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείτε με το δίκτυο ΦΑ;

1. Επικοινωνήστε στο 800-500-1133 όλο το 24ωρο για να πληροφορηθείτε αν στη δική σας διεύθυνση διέρχεται ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου και για οτιδήποτε άλλο θέλετε να ρωτήσετε για το φυσικό αέριο.
2. Εφόσον το δίκτυο είναι ενεργοποιημένο και υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης, τότε συμπληρώνετε και καταθέτετε την αίτηση σύνδεσης στα καταστήματα εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΔΑ Αττικής ή στα καταστήματα των εξουσιοδοτημένων εμπορικών συνεργατών μας.
3. Ζητάτε προσφορά για τη μετατροπή της εσωτερικής σας εγκατάστασης από εγκαταστάτη της αρεσκείας σας.
4. Πληρώνετε τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση και υπογράφετε τη σύμβαση. Η ΕΔΑ Αττικής τοποθετεί το μετρητή.
5. Αφού έχει εγκριθεί η μελέτη της εσωτερικής σας εγκατάστασης από την ΕΔΑ Αττικής, ζητάτε από τους αδειοδοτημένους τεχνικούς να κατασκευάσουν την εσωτερική εγκατάσταση και να τοποθετήσουν τις συσκευές.
6. H ΕΔΑ Αττικής κάνει τον τελευταίο έλεγχο της εγκατάστασης και η παροχή φυσικού αερίου ξεκινά.